Beste films 2013

December, lijstjesmaand. Dit zijn mijn favoriete films van 2013 (zoals ingeleverd bij Cinema.nl). NB: het gaat om films die in 2013 in de Nederlandse bioscoop draaiden; sommige zijn eerder gemaakt.

Before Midnight

1. Before Midnight (USA, Richard Linklater). In het derde snapshot van geliefden Jesse en Celine blijken romantiek en idealisme vervangen door gezinsperikelen en midlifecrises. Prachtfilm vol levensechte dialogen maakt extra indruk als deel van uniek geheel. Op naar film vier! (Hier mijn recensie – en heel veel negatieve reacties, kennelijk moet je ervan houden, dit soort films… 🙂)

2. The Act of Killing (DEN/N/GB, Joshua Oppenheimer). Het kwaad krijgt een beangstigend menselijk gezicht in deze docu die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. (Hier een interview met de maker, door mijn collega – misschien beter om pas te lezen als je de film hebt gezien.)

3. Gravity (USA, Alfonso Cuarón). Visueel overweldigend spektakel. Meer verlang je soms niet in de bioscoop. (Hier een achtergrondstuk van mij.)

4. Short Term 12 (USA, Destin Cretton). Gedramatiseerd inkijkje in een jeugdzorginstelling blinkt niet per se uit in originaliteit, wel in nuance, humor en menselijkheid. (Hier mijn recensie.)

5. La grande bellezza (IT, Paolo Sorrentino). Sorrentino’s portret van decadent Rome kan net niet tippen aan inspiratiebron La dolce vita, maar bruist op geheel eigen wijze van leven, schoonheid en melancholie. (Interview met de regisseur, door mijn collega in CinemaTV.)

6. Inside Llewyn Davis (USA, Joel & Ethan Coen). Geen DWDD-praktijken bij de Coens: de folksongs in deze sfeervolle, prettig meanderende tragikomedie krijgen alle ruimte. En ze klinken prachtig.

7. The Master (USA, Paul Thomas Anderson). Op hypnotiserende wijze speelt Joaquin Phoenix het zoveelste Anderson-personage dat wanhopig tracht het gat in z’n ziel te dichten. De film zelf is nogal abstract, maar blijft consequent fascineren.

8. Wadjda (SAU, Haifaa Al-Mansour). Bescheiden vertelling over girlpower in Saoedi-Arabië ontroert evenzeer door de inhoud als door de achtergrond: regisseuse Al-Mansour overwon talloze obstakels om als eerste Saoedische vrouw een speelfilm te maken. (Bekijk hier mijn interview met de maakster, in CinemaTV.)

9. La vie d’Adèle (F, Abdellatif Kechiche). Veelgeprezen zoektocht van een jonge vrouw naar haar seksuele identiteit is mij iets te overdadig (qua lengte, tranen en seks), maar de hoofdrol van Adèle Exarchopoulos is absoluut indrukwekkend.

10. Safety Not Guaranteed (USA, Colin Trevorrow). Charmante, originele indiefilm rond een zelfverklaarde tijdreiziger, vol frisse humor en personages.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s