Beste films van 2012

Deze week mijn toptienlijstje ingeleverd voor de VPRO Gids. T.z.t. te lezen op Cinema.nl, nu vast hier. (Heb behoorlijk veel gezien dit jaar, maar natuurlijk niet alles – verwacht The Hobbit bijvoorbeeld nog wel leuk te gaan vinden…)

Life of Pi

1. Life of Pi van Ang Lee – De oogstrelende presentatie van dit fantasievolle pleidooi voor een spirituele blik moet zelfs de grootste scepticus kunnen raken. Verstilde spektakelcinema in kunstig 3D. (Te zien vanaf 20 december.)

2. Amour van Michael Haneke – Haneke zoomt nu eens niet in op de consequenties van geweld, haat of onverschilligheid, maar van liefde. Het resultaat is wrang als altijd, maar ook verrassend teder en daardoor hartverscheurend.

3. Jagten van Tomas Vinterberg – Na Festen weer een misbruikdrama van Vinterberg, nu over een vals beschuldigde kleuterleider. Mads Mikkelsen blinkt uit in een ijzingwekkende vertelling die veel subtieler is dan de jachtmetafoor in de titel.

4. Take Shelter van Jeff Nichols – Onheilspellend drama gaat over angst, crisis, psychische problemen en het einde der tijden, maar vooral over liefde en trouw: liever samen de Apocalyps tegemoet dan alleen verdergaan.

5. À perdre la raison van Joachim Lafosse – Hoe kom je ertoe je eigen kinderen om te brengen? Geen film kan die vraag beantwoorden, maar Lafosse en zijn fantastische acteurs geven het leed wel een menselijk gezicht.

6. Moonrise Kingdom van Wes Anderson – Anderson verrast allang niet meer, maar blijft prachtige personages, decors en dialogen toevoegen aan zijn unieke universum.

7. Take This Waltz van Sarah Polley – Het venijn zit in de staart van deze moderne variant op David Leans Brief Encounter, met geweldige Michelle Williams als loner met existentiële crisis.

8. De rouille et d’os van Jacques Audiard – Masterclass acteren van Schoenaerts en Cotillard in potig liefdesdrama met effectief melodramatische finale.

9. Kauwboy van Boudewijn Koole – Jawel, subtiele Nederlandse films bestaan best. ‘Jeugdfilm’ is een te beperkte categorie voor Kooles portret van een eenzame joch dat troost vindt bij een tamme vogel.

10. Win Win van Thomas McCarthy (alleen op dvd) – Een niemendal, maar wat een fijn warm filmpje weer van de maker van The Station Agent en The Visitor, vol echte mensen met wie je graag een paar uur doorbrengt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s