Vaarwel Rotterdam

Besneeuwde skyline van Rotterdam door het raam van mijn hotelkamer. Veel te weinig van de zevenhonderd vertoonde films gezien de afgelopen week, te druk geweest met de VPRO festivalsite en het dagelijkse Tiger Report.

Een paar hoogtepunten:

Monsieur Lazhar van Philippe Falardeau **** – Algerijnse leraar helpt lagere-schoolklas  in Montréal de zelfmoord van zijn voorgangster te verwerken. Canadese Oscarkandidaat, winnaar publieksprijs in Rotterdam. Mooi, subtiel drama. Ik sprak met de regisseur voor Tiger Report.

The Descendants van Alexander Payne **** – Waarschijnlijk de meest commerciële titel op het festival, deze Oscarfavoriet met Clooney; vermakelijk en ontroerend.

Un amour de jeunesse van Mia Hansen-Love **** – Meisje van zestien gaat op in kalverliefde, die haar nog jaren blijft achtervolgen. Naturel, poëtisch, melancholiek liefdesverhaal. Ik sprak met de regisseuse, later in CinemaTV.

De jueves a domingo van Dominga Sotomayor *** – Een jong Chileens gezin gaat op vakantie, we volgen het perspectief van het meisje op de achterbank, dat langzaam de barsten opmerkt in het huwelijk van pa en ma. Traag, maar mooi dromerig. Winnaar Tiger Award. Ik had een interview met de regisseur.

Les géants van Bouli Lanners *** – Drie aan hun lot overgelaten puberjongens lummelen wat rond in de Ardennen. Stand by Me, Mark Twain, niet al te opzienbarend, wel prettige nostalgie en fraaie plaatjes.

A Dangerous Method van David Cronenberg *** – Raar, afstandelijk en toch intrigerend kostuumdrama rond Freud en Jung. Ik sprak met de production designer voor het Tiger Report.

En nu weer lekker terug naar Utrecht. Als de trein rijdt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s